Stoffes Foto

Min första konsertfotografering

Under många år har jag varit ett stort fan av E-type, och är så än idag. Jag hade en av Sveriges största inofficiella E-typesajter i 6 år och åkte på många spelningar. Då följde självklart kameran med, som då var kompaktkameror och annat billigt skräp. Som ett äkta fan fick man då ta sig längst fram i publikhavet och hoppas att man inte fick för mycket huvuden framför.
Kvalitén var inte den högsta, men det dög till att visa upp spelningen i webbformat.

Men 9/7 2011 fick jag äntligen chansen att få fotografera från diket när E-type med liveband spelade i Nora, på Noradagarna.

Från första dagen jag fick klart med tillträdet började jag läsa på om hur man skulle ställa in kameran för bästa chanserna till bra bilder.
En konsert innehåller väldigt mycket ljus och när det skiftar får en kamera svårt att mäta ljuset och ge en jämn (och synlig!) bild. På E-types konserter finns dessutom pyroteknik som smäller av på några hundradels sekunder och kan sabba en bild…

Eftersom jag använder mig av Nikon D700 så är jag ganska säker i mörka förhållanden, då ISOn i kameran är outstanding ända upp till skyhöga tal!

Jag använder aldrig den helt automatiska funktionen i kameran utan använder gärna bländarprioritet så jag själv avgör hur mycket fokus jag ska ha t.ex..
Så gjorde jag även på konserten, men blev självklart tvungen att klura ut detta med ISOn.

Då provade jag funktionen med automatisk ISO och prioritera en max-slutartid.

Hemma testade jag fram en lämplig slutartid i dåligt ljus som fortfarande blev hyfsat skarp och provade även vilken högsta ISO jag kunde tänka mig. Jag ville helst inte sätta den på max då jag inte visste om jag skulle bli tvingad att köra max hela konserten och då få för mycket brus på ALLA bilder.

Jag kom fram till att 1/250 slutartid och ISO 5000 kunde passa för mig som en utgångspunkt.

 

Så här gjorde jag:

 1. MENU-knappen på baksidan.
 2. Bläddrade till FOTOGRAFERINGSMENY
 3. Sedan ”Inställningar för ISO-känsl.”
 4. ISO-känslighet sattes på 250, vilket egentligen inte spelar någon större roll, det gav mig en väldigt lite säkerhet i bra förhållanden.
  ISO i D700 är i många av de första lägena inte ens märkbart.
 5. Satte ”Automatisk ISO-känslighet” till ON.
 6. Satte sedan 5000 på ”Högsta känslighet” och 1/250 på ”Kortaste slutartid”.
 7. Vitbalansen satte jag på A (Auto).
 8. Exponeringen justerade jag lite fram och tillbaka under konsertens gång.
  Om det under en enskild låt var ljusare eller mörkare, och ISOn gick högt, då justerade jag mot en lite mörkare exponering och fick därmed lite snabbare slutartid eller mindre ISO.

Nu skulle kameran alltså i första hand använda ISO 250 och slutartid på max 1/250
Om det inte skulle fungera så räknar kameran ut ett lämpligt ISO-tal.
I allra värsta fall (hände aldrig mig) så ökar kameran mer än maxtalet.

 

Att lita på sin kamera är verkligen viktigt under en konsertspelning. Det är oftast snabba bud i både ljus och rörelse. I normala fall blir man bortmotad efter 3 låtar så det är viktigt att få till en bunt bra bilder.
Jag personligen fick stå hela fullängds-konserten så jag fick många bra bilder. Det gav mig också möjligheten att titta till på mina bilder och inställningar. Då hade jag chansen att göra några större justeringar om något hade gått helt åt skogen.

Med inställningarna jag gjorde så fick jag verkligen ”peka och skjuta” och hade bra odds på bra bilder.

 

Efter lite backstagesnack (och snacks), bilresa, några timmars sömn så var det bildredigering som stod på schemat. Och det tog minst lika lång tid som själva konserten. Justera ljus, förändra ljuset, skärpning m.m. m.m.
Redigeringen är minst lika rolig som själva fotograferingen och den lägger jag gärna ner mycket tid på. Älska!

 

Så gjorde jag min konsertfotografering – hur gör du? Kommentera eller hör gärna av dig!

 

Måste även få visa en klassisk gitarristbild, en bild som självaste gitarristen (Marcus Jidell) vart intresserad av:

 

Se del 1 av mina konsertbilder från Nora.

Se del 2 av mina konsertbilder från Nora.

Sorry, comments are closed for this post.

© Christoffer. Kopiering utan upphovsmannens uttryckliga tillstånd är förbjudet enligt lag!